“Voeg leven toe aan de dagen, als er geen dagen meer aan het leven toe te voegen zijn”

26-03-2019
147 keer bekeken 0 reacties

Sander de Hosson beschrijft in zijn essay Echte aandacht van belang in stervensfase wat palliatieve zorg inhoudt en hij noemt ook het belang om binnen het medisch onderwijs meer aandacht te geven aan palliatieve zorg.

De Hosson benadrukt dat palliatieve zorg begint op het moment dat een ongeneeslijke ziekte wordt vastgesteld en niet synoniem is aan terminale zorg. Dat deze zorg een hoog multidisciplinair karakter kent van artsen, verpleegkundigen en geestelijk verzorgers, maar dat ook de niet-professionele zorgverleners om de patiënt heen erg belangrijk zijn.

Hij verheugt zich dat palliatieve zorg steeds meer aandacht krijgt in het maatschappelijke debat, maar stelt tegelijkertijd dat er nog niet voldoende aandacht wordt gegeven aan deze zorg binnen de medische en verpleegkundige opleidingen, ook al zijn er inmiddels meerdere landelijke initiatieven hiertoe opgezet. De Hosson ziet de bomvolle nascholingscursussen voor artsen en verpleegkundigen als goede indicator dat de eindtermen die dit jaar vastgesteld worden ook daadwerkelijk zullen worden geïmplementeerd in het onderwijs en de opleidingen.

Lees het essay Echte aandacht van belang in stervensfase

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

0  reacties

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...