Niet meer sterven in een kille kamer

01-04-2019
149 keer bekeken 1 reacties

In het artikel in Trouw “In Groningen hoef je in het ziekenhuis niet meer te sterven in een kille kamer” is aandacht voor patiënten die in het ziekenhuis de laatste fase van hun leven doorbrengen. Met verplaatsbare ‘hospice care units’ verandert een kille ziekenhuiskamer in een minihospice.

Overlijden kan in het ziekenhuis van Groningen sinds kort iets intiemer. Het UMCG heeft een verplaatsbare ‘hospice care unit’, waarmee verpleegkundigen de kamer van een patiënt in de laatste fase van zijn leven huiselijker inrichten. De afgelopen twee jaar is er op drie afdelingen geëxperimenteerd met deze set. Vanwege de positieve reacties van nabestaanden, wordt het hospice nu in het hele ziekenhuis gebruikt.

In de eerste twee jaar werd de set twintig keer ingezet bij oncologie, ­hematologie en interne geneeskunde, de afgelopen twee maanden al twintig keer op alle afdelingen van het ziekenhuis. Zo’n negen op de tien families kiezen ervoor om de hospiceset te gebruiken als verpleegkundigen dat voorstellen. Het ziekenhuis heeft nu plannen voor een tweede set, omdat de eerste permanent in gebruik is.

Het verplaatsbare hospice van het Universitair Medisch Centrum Groningen maakt het sterven van een naaste niet draaglijk, maar het helpt wel, weet Marie Baesjou uit ervaring

Veel patiënten overlijden het liefst thuis, of in de huiselijke setting van een hospice, vertelt internist ouderengeneeskunde Pauline de Graeff. “De realiteit is dat een op de drie mensen in het ziekenhuis overlijdt.” Sommige ziekenhuizen hebben een hospice op het terrein. Het UMCG is de eerste met een mobiele hospice op de eigen afdeling, zodat patiënten tot het eind in behandeling blijven bij artsen en verpleegkundigen die ze kennen.

De set is bedoeld voor patiënten die er zo slecht aan toe zijn, dat ze niet meer verplaatst kunnen of willen worden. Hij kan worden gebruikt bij patiënten die naar verwachting nog minstens een dag en maximaal een week te leven hebben.

Lees het hele artikel in Trouw In Groningen hoef je in het ziekenhuis niet meer te sterven in een kille kamer.

Afbeeldingen

Reageren

Twitter

1  reacties

 
 
We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.

Een momentje...
Jojanneke van Staveren 02-04-19 om 17:15

Zeker een goede ontwikkeling en mooi ook het principe van “mobiel hospice”. In het Amsterdam UMC locatie VUmc hebben ze al een aantal jaren 4 van dit soort kamers op de afdeling medische oncologie. Wat oorspronkelijk 2 persoonskamers waren maar nu voor 1 persoon met o.a. een comfortabele stoel en een wat meer huiselijke sfeer qua aankleding. Daarnaast de mogelijkheid voor de naaste om te blijven slapen. Deze kamers zijn eigenlijk altijd in gebruik ook als iemand niet in zijn laatste levensfase is!