Project ‘Onderwijs palliatieve zorg: klaar voor de toekomst!’ zou volgens de oorspronkelijke projectplanning per 1 november 2023 aflopen. “De verlenging is goed nieuws”, vertelt programmamanager Marijke Dericks-Issing. De nieuwe einddatum verschuift hiermee een jaar naar 1 november 2024. “Dat betekent dat we wat meer tijd hebben om te zorgen voor de borging van de producten die O²PZ-programma I hebben opgeleverd”, zegt ze, “zoals het Onderwijsraamwerk palliatieve zorg 2.0, het Onderwijsplatform palliatieve zorg en de Onderwijsknooppunten palliatieve zorg. Ook hebben we meer tijd voor de implementatie en optimalisatie van palliatieve zorg in de geneeskundeopleidingen en de medische vervolgopleidingen, waarmee we al mooie stappen hebben gemaakt.”
Meer tijd nodig voor overdragen
O²PZ heeft in goed overleg met subsidieverstrekker ZonMw groen licht gekregen voor de budgetneutrale verlening van het project. “Vóór de start van O²PZ-programma II hebben we mooie plannen en planningen gemaakt voor de borging van de producten die zijn voortgekomen uit programma I. Maar pas tijdens de uitvoering van het programma zie je de werkelijke voortgang; daarbij hebben we te maken met diverse partijen die bepaalde onderdelen al dan niet gaan overnemen. In de praktijk blijkt er meer tijd nodig te zijn om dit goed te kunnen overdragen en borgen”, licht Dericks-Issing toe.
“De budgetneutrale verlenging heeft wel enkele gevolgen voor de teamsamenstelling van het O²PZ-programma”, zegt Dericks-Issing: “Zo is projectleider Wies Wagenaar per 1 november 2023 gestopt vanwege het aanvaarden van een nieuwe opdracht. Projectleiders Jojanneke Thiessen – van Staveren en Josefien de Bruin hebben aangegeven zich tot de nieuwe einddatum te kunnen blijven inzetten voor het project.”
“Ga in de actiestand om nu sámen de kar voor onderwijs palliatieve zorg te trekken”
- Wies Wagenaar, 5 jaar lang projectleider bij O²PZ
Afscheid projectleider Wies Wagenaar
Pionieren en aanjagen, dat doet Wies Wagenaar graag en dat heeft ze ook de afgelopen vijf jaar als projectleider tijdens programma I en II van O²PZ met hart en ziel gedaan. Met het oog op de aanvankelijke deadline van project ‘Onderwijs palliatieve zorg: klaar voor de toekomst!’ had Wagenaar inmiddels al een andere opdracht geaccepteerd. Bij haar afscheid constateert ze dat er al veel werk is verzet en mooie resultaten zijn behaald. “Resultaten die bijdragen aan goede palliatieve zorg voor mensen die het leven moeten loslaten, én hun naasten”, zegt ze. “Want uiteindelijk is dát waar het om gaat.” De budgetneutrale verlenging ziet ze dan ook als een kans om de verankering van het programma nóg steviger vorm te geven. Ze roept betrokken partijen op om in de actiestand te gaan, en nu sámen de kar voor onderwijs palliatieve zorg te gaan trekken. Wagenaar: “Het is heel belangrijk dat onder andere de Onderwijsknooppunten palliatieve zorg nu ook verder kunnen doorgaan. Ik wens van harte dat PZNL dit voortvarend en actief oppakt.”
“Komend jaar kijken we waar de ambassadeurs van de Onderwijsknooppunten palliatieve zorg worden ondergebracht als O²PZ eind 2024 ophoudt te bestaan”
- O²PZ-projectleider Jojanneke Thiesen – van Staveren
Producten en Onderwijsknooppunten: vaste structuur organiseren
O²PZ-projectleider Jojanneke Thiesen - van Staveren licht toe waar zij zich komend jaar op zal focussen. “Afgelopen jaren hebben we verschillende producten opgeleverd, waaronder het Onderwijsraamwerk Palliatieve Zorg, het Addendum en een interprofessioneel samenwerkingsmodel”, zegt ze. “Deze producten hebben allemaal een plek gekregen op palliaweb. Ze zijn daar dus al geborgd, maar vereisen ook jaarlijks onderhoud. We gaan nu kijken wie daar de verantwoordelijkheid voor op zich neemt.”
Daarnaast zijn er binnen O²PZ acht Onderwijsknooppunten palliatieve zorg opgericht, waaraan een of twee ambassadeurs zijn verbonden die ook weer in contact staan met het mbo, hbo en wo in hun regio. “Zij worden nu nog betaald vanuit O²PZ”, vertelt ze. “De stuurgroep NPPZ II heeft inmiddels toegezegd dat de ambassadeurs de komende jaren mee kunnen in het programma, dat loopt tot eind 2026. In die tijd kunnen ze bekijken waar de ambassadeurs structureel worden geborgd. Ook gaan we komende tijd samen met de ambassadeurs aan de slag om te kijken welke taken zíj oppakken en hoe we dit binnen een vaste structuur kunnen organiseren.”
Thiesen – van Staveren heeft hierin een grote, voorbereidende rol. “Eerder werkte ik met Wies Wagenaar samen, maar zij is per november 2023 gestopt. Momenteel zijn we in ieder geval bezig met het schrijven van een overdrachtsboek, waarin we aangeven wat we al hebben gedaan, wat de werkprocessen zijn, de afspraken die we hebben gemaakt en een toolkit om de ambassadeurs van de Onderwijsknooppunten palliatieve zorg te ondersteunen. Een zo pragmatisch mogelijk document, dat uiteindelijk makkelijk is over te dragen.”
“Komend jaar krijg ik in plaats van een kartrekkende, een meer adviserende rol binnen het project”
- O²PZ-projectleider Josefien de Bruin
Medisch onderwijs
O²PZ-projectleider Josefien de Bruin heeft zich tot nu toe gefocust op de implementatie van het Onderwijsraamwerk Palliatieve Zorg 2.0 in de acht geneeskundefaculteiten en gekeken hoe onderwijs palliatieve zorg zoals het nu is georganiseerd, kan worden verbeterd. “Ook heb ik me beziggehouden met de huisartsenopleidingen en de medische vervolgopleidingen”, zegt ze. “In samenwerking met de Federatie Medisch Specialisten hebben we een actuele themapagina palliatieve zorg ontwikkeld, waar aios en opleiders die hier iets mee willen doen, alle informatie kunnen vinden.”
Komend jaar krijgt ze in plaats van een kartrekkende, een meer adviserende rol binnen het project. “Dit is eigenlijk tweeledig. Mijn eerste taak is het inrichten van een NVMO-groep: de Nederlandse Vereniging voor Medisch Onderwijs. Sinds kort is het voorstel voor de werkgroep palliatieve zorg goedgekeurd door het NVMO-bestuur”, vertelt ze. “De mensen met wie ik de laatste jaren heb samengewerkt, komen in deze groep samen en kunnen elkaar middels bijeenkomsten ontmoeten en kennis uitwisselen. Uiteraard zijn andere geïnteresseerden in onderwijs palliatieve zorg ook welkom! Ik adviseer het bestuur van deze werkgroep en ga er het komende jaar voor zorgen dat dit goed wordt opgestart. Medio januari hebben we de eerste bijeenkomst gehad.”
Haar tweede taak betreft de Federatie. “De komende tijd gaan we in gesprek over hoe we de actuele themapagina palliatieve zorg die we hebben ontwikkeld, kunnen bestendigen. De ambitie is om dit te doen in een nog op te richten werkgroep palliatieve zorg binnen de Federatie. Zo hoeft niet iedereen het wiel zelf uit te vinden, en komt het samen binnen een toonaangevende organisatie.”
Auteurs: Laura van Horik, Betty van Wijngaarden