Vanuit O²PZ-project ´Voorbij de generalist´ is in BMC Palliative Care het artikel Generalist, specialist, or expert in palliative care? A cross-sectional open survey on healthcare professionals’ self-description gepubliceerd.
De inhoud van het artikel in het kort:
Op basis van werkervaring omschrijven 17% van de respondenten in deze studie zichzelf als generalist, 34% als specialist en 44% als expert. Bijna drie op de vier zorgverleners schreven hun deskundigheid toe aan zowel hun opleiding als hun werkervaring. Zelfbenoemde specialisten/experts hadden meer werkervaring in de palliatieve zorg, hadden vaak een aanvullende opleiding gevolgd, behandelden meer patiënten met palliatieve zorgbehoeften en waren vaker arts dan verzorgende, verpleegkundige, PA of VS.
Een deductieve analyse van de open vragen bracht de overeenkomsten en verschillen tussen de rollen van een specialist en een expert aan het licht. 76% van de respondenten noemde het belang van het hebben van zowel specialisten als experts en wenste meer duidelijkheid over wat een specialist of een expert definieert, hoe je er een kunt worden en wanneer je ze nodig hebt. In de praktijk werden beide rollen door elkaar gebruikt. Competenties voor de rol van specialist/expert bestaan uit advies, leiderschap en inzicht in het belang van samenwerking.
Hoewel de gronden waarop zorgverleners zichzelf omschrijven als generalist, specialist of expert verschillen, doen zorgverleners die zichzelf omschrijven als specialisten of experts dit meestal op basis van zowel hun aanvullende opleiding Palliatieve zorg als hun werkervaring. Zorgverleners vinden het belangrijk om naast generalisten ook specialisten en experts in de palliatieve zorg in huis te hebben en geven aan dat er meer duidelijkheid nodig is over de omschrijving van deze drie rollen.
De betrokkenen bij project ´Voorbij de generalist´ hopen de resultaten van het vervolgonderzoek (Delphi-studie) in de loop van 2024 te publiceren.
Lees het artikel >>