Submenu

Presentatie specialistische expertise palliatieve zorg tijdens Nederlands-Vlaamse Wetenschapsdagen

Betty van Wijngaarden 24-11-2023
1201 keer bekeken 0 reacties

Ingrid van Zuilekom van O²PZ heeft tijdens de Nederlands-Vlaamse Wetenschapsdagen onder grote belangstelling een presentatie gehouden namens het project ´Voorbij de generalist´.

Doel van project ´Voorbij de generalist´ is het verhelderen wat specialistische expertise in palliatieve zorg inhoudt. Hoe word je als zorgverlener een specialist of expert palliatieve zorg? Hoe kun je invulling aan deze rol geven, welke taken en bevoegdheden horen hierbij en hoe verhoudt de specialist of expert palliatieve zorg zich tot de generalist palliatieve zorg?

Voorlopige resultaten

In de presentatie zoomde Van Zuilekom in op de resultaten van de survey, de scoping review en vertelt over de voorlopige resultaten van de (gemodificeerde) Delphi-studie. De resultaten van deze onderzoeken geven input om een profiel voor specialistische expertise palliatieve zorg te realiseren, waarin voorwaarden (werkervaring), opleidingen en competenties beschreven zijn. O²PZ is faciliterend om dit profiel te implementeren binnen de beroeps- en wetenschappelijke verenigingen.

Duidelijkheid over rollen

Het project ‘Voorbij de generalist’ zet zich met deze onderzoeken in voor verdere professionalisering van palliatieve zorg, nu en in de toekomst. De resultaten van de onderzoeken leiden tot meer duidelijkheid over de rollen die er zijn in het ‘mixed’ model palliatieve zorg. Duidelijkheid over de rollen is belangrijk voor de (h)erkenning en eenduidigheid van zorgprofessionals in opleiding én voor zorgprofessionals die zich willen specialiseren in palliatieve zorg. Het draagt bij aan uniformiteit binnen het (onderwijs)landschap van palliatieve zorg.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen