Submenu

Terugblik symposium: de opbrengsten van twee programma's O²PZ

Betty van Wijngaarden 16-04-2024
156 keer bekeken 0 reacties

Met 250 deelnemers was het volle bak tijdens O²PZ´s Symposium Onderwijs Palliatieve Zorg ´Verandering door verankering´ op 11 april 2024. O²PZ heeft deze dag zowel alle mooie samenwerkingen als producten en tools ten gunste van het onderwijs palliatieve zorg gevierd.

Een feestelijke dag waarbij er tegelijk ook hier en daar een traantje is weggepinkt. Programma O²PZ eindigt nl. per november 2024, na twee programma's gedurende zes jaar, nl. in haar huidige vorm. Maar het gedachtegoed en de producten en tools (zoals het Onderwijsraamwerk palliatieve zorg 2.0, de Participatiematrix onderwijs, en het Onderwijsplatform palliatieve zorg) blijven bestaan. En de O²PZ-verbindersgeest wordt voortgezet door de ambassadeurs van de acht Onderwijsknooppunten palliatieve zorg! Vandaar dat het thema ook 'Verandering door verankering' is.

"Palliatieve zorg heeft ook wel veel gemeen met acrobatiek, de sprong, het waagstuk"
- deelnemer aan symposium op LinkedIn
 

Doodvermoeiend...

Volgens diverse deelnemers een zeer afwisselende dag, waarbij er 's morgens is afgetrapt door Theater Doodvermoeiend. Een patiënt die 'even tussendoor' van de arts hoort dat ze ongeneeslijk ziek is, een dochter die niet snapt waarom er niet werd gewacht met dit gesprek tot zij erbij was. Een patiënte die letterlijk de weg kwijtraakt in het ziekenhuis, een zorgverlener die elk 'trucje' van het behandelings-'circus' wil inzetten in de hoop de patiënt te kunnen helpen, uitgebeeld met allerlei acrobatische toeren. Het is voor allen een worsteling om elkaar te blijven verstaan en te begrijpen tijdens de palliatieve zorgfase. Theater Doodvermoeiend zet dit op indrukwekkende wijze neer, zo blijkt ook door reacties uit de zaal.

Opbrengsten tools en producten O²PZ

In gesprek met dagvoorzitter Frénk van den Linden opent O²PZ-programmamanager Marijke Dericks-Issing het symposium. "We vieren vandaag wat er afgelopen jaren tijdens de O²PZ-programma´s is bereikt, inclusief alle mooie tools en producten voor onderwijs palliatieve zorg", zegt ze. "En deze worden gedurende de dag in het zonnetje gezet."

 "Geweldig hoe Nadia El Idrissi blijvend de aandacht vestigt op diversiteit in o.a. de palliatieve zorg. Een inclusieve benadering die recht doet aan de unieke behoeften van elk individu is cruciaal."
- deelnemer aan symposium op LinkedIn


Plenaire spreker en gedragswetenschapper Nadia El Idrissi gaat met de zaal in gesprek hoe we beter kunnen aansluiten op diversiteit in de palliatieve zorg, en op laaggeletterdheid. We hebben het daarbij over patiënten met een migratieachtergrond. "Maar", zoals een deelnemer in de zaal terecht zegt, "laten we niet te veel vanuit groepen en stereotypen denken, maar onszelf leren om ons te verdiepen in de persoon tegenover ons, met interesse, cultuursensitiviteit, en respect."

"Human Forever, mooi gezegd Teun Toebes!"
- deelnemer aan symposium op LinkedIn 

Zie je een mens? Human Forever

Daarna volgt de eerste ronde parallelsessies. En na de lunch vindt de tweede ronde parallelsessies plaats. Rond 15.00 uur komen alle deelnemers weer plenair samen. Er volgt een boeiend en pittig vraaggesprek tussen dagvoorzitter Frénk van der Linden en Teun Toebes, waarbij Toebes pleit voor een cultuurverandering in de zorg. Niet te veel uitgaan van voorzichtigheid en controle, maar uitgaan van wat ongeneeslijk zieke mensen, waaronder mensen met dementie, belangrijk vinden. Hij vat dat samen onder de noemer #HumanForever. Dit komt overeen met het credo van O²PZ, zegt Dericks-Issing: `Zie je de ziekte, of zie je een mens?`

"Als ambassadeurs van de Onderwijsknooppunten palliatieve zorg dragen we graag bij aan 'Verandering door verankering'. Een dankbare klus waarbij overal kansen liggen om onderwijs palliatieve zorg te blijven optimaliseren"
- Sabine Pieters,
ambassadeur Onderwijsknooppunt palliatieve zorg Limburg-Zuidoost Brabant

 

Overdracht aan Onderwijsknooppunten palliatieve zorg

Dan volgt een ceremoniële overdracht: programma O²PZ houdt per november 2024 op te bestaan. Maar de ambassadeurs van de acht Onderwijsknooppunten palliatieve zorg nemen figuurlijk het verbinders-stokje van O²PZ binnen het onderwijs palliatieve zorg in hun regio (of aandachtsgebied) over. Dericks-Issing draagt dit over door het O²PZ-(bewaar)magazine uit te reiken. Hierin staat informatie over wat er in zes jaar tijd, tijdens twee programma's O²PZ, is bereikt in het onderwijs palliatieve zorg. Maar ook welke handige en nuttige producten en tools er zijn ontwikkeld voor het onderwijs palliatieve zorg. Alle symposiumbezoekers krijgen een exemplaar van het magazine mee naar huis in de O²PZ-goodiebag. Mara van Stiphout, ambassadeurs van Onderwijsknooppunt Kinderpalliatieve zorg, vertelt namens álle ambassadeurs van de acht Onderwijsknooppunten palliatieve zorg wat zij precies gaan doen en welke events er komende maanden op de agenda staan.

Afsluiter

De dag wordt afgerond met een muzikale afsluiter door gelegenheidsformatie Da Capo al Fine, voortgekomen uit de Palliators. Dit strijkkwartet met zang (bestaand uit Jeroen Hasselaar, Mary-Joanne Verhoef, Marjon Oolbekkink, Iris Hartog en Frank Pameijer) speelt enkele klassieke liederen van Franz Schubert uit 'Die Winterreise '. Afsluitend is er tijdens de borrel gelegenheid tot napraten en netwerken. 

Namens het programmateam O²PZ een hartelijk dank aan alle betrokkenen en deelnemers die het tot zo'n inspirerende en leerzame dag hebben gemaakt!

"Bedankt voor deze mooie leerzame en inspirerende dag. Weer genoeg handvaten meegekregen om palliatieve zorg te verankeren in de praktijk van alledag"
- deelnemer aan symposium op LinkedIn
 

 

 

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen