Kijk je naar de ziekte of zie je een mens?

In zorgopleidingen ligt de focus nog veelal op behandeling van de ziekte en dat zien we terug in de zorgpraktijk. Zo dreigt de mens achter de patiënt vergeten te worden en wordt onvoldoende aandacht besteed aan de kwaliteit van leven. Het is dus zaak zorgprofessionals op te leiden met de juiste kennis over palliatieve zorg.

De roep om optimalisatie van het zorgonderwijs over palliatieve zorg wordt steeds luider. Longarts Sander de Hosson blogt er regelmatig over en werd in de zomer van 2020 geïnterviewd door het Financieel Dagblad. In het artikel Dit gesprek veranderde het leven van Sander de Hosson vertelt hij over een gesprek met een patiënte die hem zijn blik op zorg deed veranderen.

In december vorig jaar deden jonge artsen een oproep in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. In hun stuk Jonge dokters op de bres voor beter onderwijs over levenseindezorg vertellen ze dat er tijdens hun studie een wezenlijk onderdeel ontbrak: een goed slot aan het leven. Opmerkelijk, omdat ze er vrijwel dagelijks mee te maken krijgen.

Wim Polderman, directeur Instituut Onderwijs en Opleiden Amsterdam UMC en lid van de stuurgroep O2PZ, vertelde eerder dit jaar over de kennissynthese die voorafging aan het programma O²PZ. Daaruit blijkt onder meer dat het onderwijsaanbod over palliatieve zorg te weinig zichtbaar en ingebed is in de diverse opleidingen.

Onze nieuwe mini-documentaire Kijk je naar de ziekte of kijk je naar de mens? bevestigt het beeld dat optimalisatie van het onderwijs over palliatieve zorg noodzakelijk is. ‘Je voegt geen dagen toe aan het leven, maar leven aan de dagen’, zegt een van de zorgprofessionals in de documentaire. Hoe je dat doet, moet je kunnen leren tijdens je studie. Uit de documentaire blijkt dat dat te weinig gebeurt. Optimalisatie van het onderwijs over palliatieve zorg is daarom essentieel.

Benieuwd wat wij doen om het onderwijs over palliatieve zorg te optimaliseren? Volg ons dan op LinkedIn.com/company/O2PZ of Twitter @O2PZ_VUmc of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Cookie-instellingen